Rouwbegeleiding

Individuele begeleiding

Ieder mens is anders en rouwt anders. Ik heb in mijn leven veel verlies meegemaakt en heb ervaren hoe belangrijk het is om dit goed te doorleven. Ik bied jou een luisterend oor en passende begeleiding. Ik pas iedere sessie aan op de persoon, iedereen is anders en heeft andere behoeften.

Begeleiding op maat

Rouwen is hard werken. Het is een geheel persoonlijke ervaring waarbij je veel verschillende emoties  kan tegenkomen. Die emoties kunnen je zo overvallen, dat je niet meer weet hoe je daar mee om moet gaan. Er kunnen ook lichamelijke klachten zijn. Rouwen doet pijn, kost veel energie en heeft tijd nodig. Als rouw- en verliesbegeleider kan ik de pijn niet wegnemen. Wel kan ik je helpen om je weg te vinden in je rouwproces, de weg naar je eigen mogelijkheden. Ik ga samen met jou actief op zoek naar een manier om verder te leven met rouw en verlies. Rouw is geen ziekte, maar het is mogelijk om hier zelf iets aan te doen en eraan te werken. Ik nodig je dan ook graag uit om nieuwe dingen te verkennen en proberen. Zelf spreek ik niet over rouwverwerking. Het woord rouwverwerking geeft het idee dat rouw eindig is, dat je het hebt verwerkt. Ik zie rouw meer als het verweven in je leven, het verlies blijft, je leert met het verlies te leven.

Meestal begin ik de sessie met een korte ontspanningsoefening. Zelf doe ik dan mee en beginnen we beide met meer rust in het hoofd. De belangrijkste thema’s van dat moment komen dan aan de orde in een gesprek. Naar aanleiding van dat gesprek kan ik aansluitende werkvormen inpassen. Dit om het helder te krijgen, of om iets te bekrachtigen. Soms is het gewoon moeilijk om de woorden te vinden. Dan kan het prettig zijn om even in stilte te tekenen, schrijven, of een van de andere creatieve werkvormen toe te passen. Daarnaast bied ik visualisaties en meditaties aan. Ook samen wandelen behoort tot de mogelijkheden.

Opstelling met poppetjes

Het is niet altijd makkelijk om de juiste woorden te vinden. En soms is er veel verwarring en begrijp je het allemaal niet. In dat geval kan het helpen om te werken met poppetjes. We zetten jouw situatie en beleving op tafel met de poppetjes. Door dat te doen ontstaat er vaak een duidelijk overzicht en inzichten. Vanuit dat beeld ontstaat er een gesprek. Er is een spreekwoord wat zegt: een beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Dit alles in overleg, niets moet! Centraal staat voor mij jouw verhaal, jouw rouw in verbinding met het leven van nu.

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Samen gaan we op zoek naar de methode die het best bij jou past. Ik ontvang je graag in mijn praktijk of bij jou thuis voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik luister naar jouw verhaal en formuleer jouw hulpvraag. Vervolgens vertel ik je meer over mijn werkwijze. Als je dat aanspreekt, kunnen we een eerste afspraak inplannen.
Mijn praktijk Verlies en Verbinding is bij mij thuis in Schildwolde in de gemeente Midden Groningen. Op verzoek is het ook mogelijk om naar je toe te komen. Ik bezoek je dan thuis of op een andere locatie. Tijdens het kennismakingsgesprek worden alle verwachtingen en mogelijkheden verkend en besproken.

Inloopmiddag

Iedere eerste dinsdagmiddag van de maand, van 13.30 tot 15.30 uur is er een inloopmiddag in mijn praktijk Verlies en Verbinding. Vanaf half twee is mijn praktijk open om zomaar eens binnen te lopen. Daar gaan de gesprekken over rouw en verlies. Hoe ga je daar mee om. Hier is alle ruimte om jouw verhaal te vertellen. Tijdens deze middag is er de gelegenheid om gelijkgestemden (lotgenoten) te ontmoeten. Steun hebben aan elkaar en natuurlijk is er een kopje thee. Ik vertel je daarnaast wat ik voor jou kan betekenen. De inloopmiddag is vrijblijvend en hier zijn dan ook geen kosten aan verbonden. Dus kom gerust een keer langs, je bent helemaal welkom. Lukt het je niet om op dinsdagmiddag langs te komen? In overleg kunnen we op een ander dagdeel afspreken. Neem gerust contact met mij op. Net als bij de inloopmiddag hoef je hiervoor niets te betalen.