Wandelen en delen in rouw

Wandelen met gelijkgestemden (lotgenoten)

Bewegen is goed voor lichaam en geest. Wandelen in de natuur geeft rust en vermindert de stress in ons lijf. Het overlijden van een dierbare is één van de ingrijpendste gebeurtenissen die we als mens meemaken. Rouwen is hard werken en kost meestal veel energie. Wandelen in de natuur geeft rust in het hoofd en vermindert de stress Dat is precies de reden waarom ik een aantal keer per jaar op zaterdag een wandeling organiseer voor mensen met een verlies.

De bedoeling van de wandeling is om mensen met een verlies bij elkaar te brengen. Al lopend met elkaar in gesprek. Dit levert vaak veel herkenning en erkenning op bij de mede wandelaars. De een is zijn partner kwijt, de ander een zus/broer, een kind, vader en/of moeder, een dierbare vriend. Ieder beleeft zijn rouwproces op zijn eigen manier. Bij de een is de rouw vers, bij de ander jaren oud, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is de pijn van het verlies. Het voelt al heel snel vertrouwd om dit met elkaar te delen.

De natuur met haar seizoenen spiegelt ons het leven: lente, zomer, herfst en winter. Tijdens de wandeling zullen de thema’s uit de natuur gekoppeld worden aan de rouwfase waarin je nu zit. Lopen in de natuur heeft een helend effect en geeft langzaam vaste grond onder je voeten. Je bent in beweging, stap voor stap. Je loopt naast elkaar, je hoeft elkaar niet aan te kijken, dat praat vaak makkelijker. Een stiltemoment, een gedicht, informatie over het wandelgebied, dat kan een onderdeel van de wandeling zijn.

Natuurlijk is het spannend om voor het eerst mee te lopen. Je kan het wandelen zien als een wandeltherapie voor jezelf, het is zeker een hulp bij rouw- en verliesverwerking. Het is een wandelende praatgroep, want er wordt veel gedeeld. Met elkaar zorgen we voor een veilig gevoel, alles wat gedeeld wordt blijft binnen de groep. We luisteren, stimuleren, troosten, steunen en motiveren elkaar. Neem die stap en loop mee!

Wanneer

Het nieuwe jaar 2024 is gestart en ook de wandelingen zijn gepland, allemaal op een zaterdag en starten om 13.30 uur.

Data: 8 juni 2024

Denk aan stevige schoenen, die tegen modder en nat gras bestand zijn. Je kunt zelf een flesje water meenemen. De wandeling kan 4 tot 6 km zijn en duurt bijna twee uur, daarna is er de mogelijkheid om samen koffie of thee te drinken. Het is voor iedereen toegankelijk, voor alle leeftijden.

Kosten voor wandeling zijn €10. Vertrekken we vanaf mijn huis, dan is koffie/ thee inbegrepen in de prijs. Als we gebruik maken van een restaurant, dan is dat voor eigen rekening.

Heb je vragen, wil je je aanmelden voor de wandeling, of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op. Aanmelding en informatie via info@verliesenverbinding.nl
Marian Ek 0598 422613 mobiel/ app 06 57773219